4 lutego 2013

Drożdżowe z jagodową posypką

Jak zawsze smakuje, do kawy, herbaty. Polecam!

1/2 kg mąki 
40 g drożdży
1/4 l mleka
80 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
jagody
cukier waniliowy
kardamon

W mące zrobić wgłębienie i dodać pokruszone drożdże. Wlać letnie mleko, dodać cukier i poczekać ok. 15-20 min. do wyrośnięcia zaczynu. Do wszystkiego dodać jajka, masło i wymieszać ręką. Ręką "gnieść", "bić" ciasto, aż stanie się gładkie i będzie odstawiać od ręki. Przykryć ciasto ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. "Zbić" ciasto i wyłożyć na blaszkę, posypać jagodami, na jagody cukier wymieszany z kardamonem. Zostawić jeszcze na 20 min. do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku ok. 50 min. Temp. 190 Stopni Celsjusza. Smacznego!!!
 

 

3 komentarze: