4 stycznia 2013

Zupa chlebowa

 Prosta a zarazem wykwintna. Doskonała zimową porą.


40 dag chleba (pół dużego bochenka)
 1,5 litra bulionu lub wody
4-5 ząbków czosnku
2 łyżki oleju lub oliwy
sól, pieprz do smaku
2 łyżeczki kminku
natka pietruszki

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokruszony chleb. Kiedy się lekko zarumieni dodać drobno pokrojony czosnek i jeszcze kilka minut razem podsmażać. Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać zawartość patelni i gotować na niezbyt dużym ogniu ok. 20 min. często mieszając, dodać kminek. Następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, zawsze można dolać nieco wody. Zmiksować.
Można to danie podać w miseczkach z chleba. Należy skroić z góry bochenka "czapeczkę" i wydrążyć miękisz tak, żeby nie uszkodzić skórki. Wnętrze chlebków posmarować białkiem jajka kurzego, natomiast wierzch leciusieńko zwilżyć. Wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika. Do tak przygotowanych naczyń wlać gorącą zupę posypać posiekaną natka pietruszki i przykryć "czapeczkami". Pycha! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz