4 stycznia 2013

Pizza chłopska

Podaję tutaj przepis na ciasto z farszem typowym dla kuchni wiejskiej np: jajka na twardo, boczek, kiełbasa, szynka, ser. Dowolna ilość, dowolna kompozycja.

250 g mąki pszennej
150 g smalcu
2 łyżeczki cukru
1 jajo 
sól do smaku

Mąkę zagnieść ze smalcem, cukrem, jajkiem i solą na gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, odstawić na 30 minut. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Tortownicę /średnica 22cm / smarujemy tłuszczem, wyłożyć ciastem, brzegi zawinąć  do góry. Ciasto obłożyć dodatkami według uznania, przykryć drugą porcją ciasta. Pizzę posmarować na wierzchu rozmąconym żółtkiem. Piec 1 godzinę w 180 stopniach. Smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. 

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz