Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
250 ml gorącej wody /wrzątek/
szczypta soli
250 ml gorącej wody /wrzątek/
Farsz:
szklanka kaszy gryczanej
150 g sera białego
2 cebule
sól i pieprz do smaku
Kaszę ugotować, jak przestygnie dodać zmielony ser. Cebule drobno posiekać i przesmażyć na patelni, połączyć z kaszą. Doprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać do miski, zalać wrzątkiem. Ostudzone ciasto wyrabiać, zagarniając, aż będzie miękkie i elastyczne,
przez około 5 - 10 minut.
Ciasto rozwałkować na placki. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować we wrzątku przez około 3 - 5 minut. Podawać pierogi z roztopionym masłem, ze skwarkami i cebulką. Palce lizać!
Ciasto rozwałkować na placki. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować we wrzątku przez około 3 - 5 minut. Podawać pierogi z roztopionym masłem, ze skwarkami i cebulką. Palce lizać!
Uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuń