8 stycznia 2013

Cukinia faszerowana


Uwielbiam cukinię pod każdą postacią, udostępniam Wam przepis mojej znajomej. Warto wypróbować, ja akurat nie miałam młodej cukinii, ale na tej z piwnicy /twarda/ też smakowało. Polecam!

2  średnie cukinie
3 łyżki oleju
1 mała cebula
1 filet z kurczaka
1 jajko
1 czerstwa bułka
  50 g startego żółtego sera
sól, pieprz

Cukinie przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć, pozostawić około 0,5 cm przy brzegach. Cebulę obrać, posiekać zeszklić na oleju, dodać mięso pokrojone w drobną kostkę i miąższ cukinii, podsmażyć, ostudzić. Następnie dodać pokrojoną bułkę, jajko, natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić połówki cukinii, posypać serem. Piec w piekarniku 25-30 minut w 180 stopniach. Pyszotka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz