14 stycznia 2013

Chleb z sezamem

 900 g mąki pszennej
1 garść sezamu
100 g płatków owsianych
3/4 litra ciepłej /nie gorącej/ wody
2 łyżeczki soli
40 g drożdży

Do mąki i płatków wrzucić pokruszone drożdże, dodać ciepłą wodę, sezam i sól. Wszystko razem wyrabiać tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie przywierać do rąk. Zagnieść i przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Ciasto dodać do formy i ponownie zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie posmarować 2-3 razy chlebek ciepłą wodą. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, na najniższym poziomie piekarnika piec ok. godziny. 

2 komentarze:

  1. Bardzo ładnie Ci ten chlebek wyszedł Agnieszko.
    Jak ja już dawno nie piekłam pieczywa, czas to zmienić :-)

    OdpowiedzUsuń