900 g mąki pszennej
1 garść sezamu
100 g płatków owsianych
3/4 litra ciepłej /nie gorącej/ wody
2 łyżeczki soli
40 g drożdży
Do mąki i płatków wrzucić pokruszone drożdże, dodać ciepłą wodę, sezam i sól. Wszystko
razem wyrabiać tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie
przywierać do rąk. Zagnieść i przykryć ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia na 2-3 godziny. Ciasto dodać do formy i ponownie zostawić pod
przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie posmarować 2-3
razy chlebek ciepłą wodą. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, na najniższym poziomie piekarnika piec
ok. godziny.
Bardzo ładnie Ci ten chlebek wyszedł Agnieszko.
OdpowiedzUsuńJak ja już dawno nie piekłam pieczywa, czas to zmienić :-)
Dziękuję. Smaczny i zdrowy, zachęcam :-)
Usuń