20 grudnia 2012

Ruskie pierogi

Ciasto:
 2 szklanki mąki pszennej
  szczypta soli
250 ml gorącej wody /wrzątek/

Farsz:
500 g ziemniaków
250 g twarogu
  1 średnia cebula, drobno posiekana 
sól, pieprz
 
Ziemniaki ugotować, ostudzić i razem z twarogiem przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Na oliwie zeszklić cebulę, wymieszać z ziemniakami i twarogiem, doprawić solą i pieprzem.
Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić.
Mąkę przesiać do miski, zalać wrzątkiem. Ostudzone ciasto wyrabiać ciasto, zagarniając, aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut.
Ciasto rozwałkować na placki. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować przez około 3 - 5 minut. Polać pierogi tłuszczykiem i smażoną cebulką. Palce lizać!



 

1 komentarz:

  1. Ruskie pierogi są super - skwareczki, cebulka i oczywiście podsmażane. Zapach pierogów w kuchni to jest to :) mniam

    OdpowiedzUsuń