20 dag ryżu
2 jaja
5 łyżek rodzynków
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 bułki
cukier waniliowy
1 1/2 l mleka
łyżka cukru
mąka do zagęszczenia sosu
Bułkę moczymy w 1/2 szklance mleka. Rodzynki sparzamy wrzątkiem i zostawiamy na 20-30 minut, osączamy. Ryż gotujemy na gęsto, aż będzie kleisty, studzimy i miksujemy blenderem na papkę. Dodajemy żółtka jaj, odciśniętą bułkę, rodzynki. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i łączymy z ryżem. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Dokładnie mieszamy. Formujemy pulpety. Wkładamy do gorącego mleka i gotujemy ok 2-3 minut. Po wyjęciu pulpetów mleko zagęszczamy mąką, powstały sos polewamy na pulpety. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz