30 października 2012

Kokosek

Pyszne ciasto dla rodziny i znajomych. Zajadają się, polecam ;-)

Ciasto:
20 dag cukru
20 dag mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
3 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka

Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i pianę z białek. Dokładnie mieszamy.  

Masa:
5 białek /sparzone jajka/
20 dag cukru
20 dag wiórków kokosowych
kilka kropel aromatu kokosowego /np. likier/


Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę. Dodajemy wiórki kokosowe i aromat, dokładnie mieszamy. Masę dajemy na surowe ciasto i pieczemy 20-25 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Krem:
5 żółtek /sparzone jajka/
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki kakao
kostka margaryny

Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy kakao. Wykładamy na upieczone i ostudzone ciasto. Palce lizać!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz