Polecam przepis mojej znajomej. Bardzo dobrze zaskoczyć domowników, znajomych nietypową potrawą.
Ciasto:
150g sera białego
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać do sera ucierając mleko, olej i szczyptę soli. Na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Rozwałkować w prostokąt ok. 50cm na 25 cm, posmarować masą mięsną.
Zwinąć ciasto w roladę, pokroić w plastry grubości ok. 5 cm.
Masa mięsna:
1 cebula
150 g sera żółtego
pół pęczka natki pietruszki
1 białko
500/600 g mięsa mielonego /polecam befsztyk - mniej tłusty/
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz do smaku
Cebulę i pietruszkę zieloną drobno posiekać, ser żółty okroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać białko i wyrobić. Dodać pozostałe składniki. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić. Gotowe na ciasto.
----------------
Pokrojone ślimaczki poukładać na wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. lekko spłaszczyć ręką i posmarować żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni i piec 40 min.
Podawać z sosem czosnkowym lub z ketchupem. Pycha!!!
Przepis stary jak świat i zawsze godny polecenia.
OdpowiedzUsuń